Facebook
Instagram
AKTUALNOŚCI

Twój Ogrodnik Bielsko
Poradnik - Macerowanie

Macerowanie


Okazuje się, że świeże, delikatne dodatki roślinne wcale nie muszą długo leżakować w alkoholu, aby ten wchłonął zawarte w nich aktywne składniki w procesie tzw. maceracji. Produkt na bazie suszu potrzebuje najczęściej ok. 8 dni, aby składniki nasiąknęły do tego stopnia, by uwolnić do płynu z alkoholem wszystkie ważne pod względem medycznym substancje. Niegdyś takie składniki były pozostawione na długie tygodnie w alkoholu, aby się zmacerowały. Obecnie uważa się, że jeśli składniki aktywne nie zostały uwolnione po kilku godzinach lub dniach, to nie nastąpi to również nawet po kilku tygodniach. Wręcz przeciwnie, istnieje przekonanie, że im dłużej wartościowe składniki roślinne pozostają w alkoholu. tym bardziej tracą na swojej sile oddziaływania.