Facebook
Instagram
AKTUALNOŚCI

Twój Ogrodnik Bielsko
Poradnik - Miody pszczele nektarowe - spadziowy

Miody pszczele nektarowe - spadziowy


Miód spadziowy wytwarzany jest z zebranej przez pszczoły miodne, ze spadzi czyli lepkiej, słodkiej wydzieliny mszyc czerwców i koliszek, czyli owadów żywiących się sokami roślin. Ma barwę ciemną, po szaro zieloną, brunatnawą do prawie czarnej. Posiada żywiczny aromat i łagodny smak. Bogaty jest w olejki eteryczne, makro i mikro elementy oraz związki mineralne, kwasy organiczne, enzymy i substancje o działaniu antybiotycznym działa przeciw zapalnie, wyksztuśnie, chroni przed przeziębieniami, grypa i zapaleniem płuc. Chroni układ krwionośny i serce. Leczy nerwice, zaparcia, biegunki oraz dolne drogi oddechowe. Rekonwalescenci szybko wracają do zdrowia.