Dziurawiec

Dziurawiec jest rośliną, która z powodzeniem działa jako naturalna kuracja przeciwdepresyjna, lecząca lekkie dolegliwości depresyjne. Dziurawiec potocznie nazywany jest świętojańskim zielem, o dobroczynnych właściwościach. Roślina ta dorasta do prawie 1m wysokości i ma czerwonawą łodygę. Na dziko rośnie na skraju dróg, w suchych i nasłonecznionych miejscach.

Lukrecja gładka

Lukrecja gładka ma właściwości lecznicze. Jest byliną osiągającą 1,5m wysokości. To roślina zielna o jajowatych liściach, drobno fioletowych kwiatach, zebranych w groniaste kwiatostany. Substancje czynne zawarte w korzeniach wytwarza dopiero w wieku 3 lat. Ma właściwości słodzące. Jest środkiem działającym przeciwko nadkwaśności żołądka, koi układ pokarmowy. Pomaga również oczyszczać wątrobę. Ma działanie wykrztuśne, więc łagodzi również kaszel. Przynosi także ulgę w objawach menopauzy. Pomaga zwalczyć depresję, zmniejsza przewlekłe zmęczenie. Wykonany odwar z lukrecji, przy płukaniu gardła zmniejsza jego ból. To idealny środek stosowany przy leczeniu aft w ustach. Odwar z lukrecji jest wykorzystywany przy zapaleniu spojówek, opryszczce oraz grzybicy. Używana jest w postaci płukanki do włosów, zwłaszcza tych, które przetłuszczają się. W swoim składzie zawiera m.in. flawonoidy, saponiny, taniny, bet-karoten, aminokwasy, białka, minerały, witaminę C, asparginę i tiaminę.

Wierzby

Wyróżniamy wierzbę iwę, białą, babilońską, wiciową zwana witwą, mandżurską, całolistną, kruchą, szarą, trójpręcikową, sachalińską, czarną, zieloną, małą, arktyczną, siwą, amerykańską, wielkolistną, śląską, alpejską, dwubarwną, gęstolistną itd. Niektóre z nich są  bardzo charakterystyczne dla naszego, polskiego, sielskiego krajobrazu jak np. wierzby rosochate, sadzone wzdłuż dróg i przy polnych ścieżkach, często również nad brzegami potoków, strumyków i cieków wodnych.

Babka płesznik

Rośnie w kamienistych miejscach. Osiąga do 30cm wysokości. Proste, wąskie liście są zebrane w nieduże kłosy. Owoce w postaci torebki mają w środku po 2 brązowe, gładkie nasiona długości 2-3mm. Babka płesznik rośnie w piaszczystej glebie. Stosowana jest jako naturalny środek przeczyszczający. Jej nasiona zawierają dużo błonnika, które po zmieleniu regulują proces trawienny. Stosowany przy zespole jelita drażliwego. Zmielona łupina otaczająca ziarna babki płesznik leczy hemoroidy, obniża stężenie złego cholesterolu, zapobiega nadmiarowi gazów. Nie powinny jej stosować kobiet w ciąży, osoby chore na cukrzycę, na nie drożność jelit, z bólami brzucha i z problemami z przełykaniem jedzenia. Aby użyć babkę płesznik zewnętrznie w postaci maceratu do okładów, trzeba moczyć 1 łyżkę ziaren w pół szklanki wody, przez pół godziny i wymieszać z kremem. Stosować jako okład na ropnie, czyraki, bóle reumatyczne, gdyż działa również przeciwzapalnie.

Kurkuma

Zabiega nowotworom, depresji, obniża stężenie złego cholesterolu. W organiźmie wpływa na ponad 100 procesów fizjologicznych, zatem oprócz nowotworów leczy wiele innych chorób. Dzięki zawartej w niej kurkuminie działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, przeciwutleniająco . Nazywana jest “królową przypraw”. Zapobiega tworzenia się guzów, zwalcza białaczkę, raka mózgu, płuc, pęcherza, jelita grubego, piersi czy macicy. Pomaga też pacjentom  po radioterapii. Kurkumę stosuje się również w chorobie Alzheimera. Należy do rodziny imbirowatych, pozyskuje się ją z kłączy. Pochodzi z Indii. W kuchni nadaje potrawom intensywnej żółtej barwy. Ma działanie ochraniające wątrobę. Pomaga zapobiegać zakrzepicy i miażdżycy.

Mięta pieprzowa

Miętę można nabyć z łatwością w wielu sklepach zielarskich. Stosuje się ją w kuchni i medycynie naturalnej. Zawiera mentol, flawonoidy, garbniki, beta-karoten, witaminy A, B, C, kwas foliowy, niacyna, fosfor, żelazo, wapń, magnez, mangan, potas. Działa przeciwbólowo, antyseptycznie, przeciwskurczowo, przeciwzapalnie, żółciopędnie, wiatropędnie  oraz ma dobroczynny wpływ na układ oddechowy i pokarmowy. Łagodzi podrażnienie jelit, usprawnia trawienie i funkcjonowanie wątroby. Zwiększając potliwość ciała, przyczynia się do obniżenia gorączki. Wdychając napar z mięty, lepiej odkrztuszamy zalegający śluz. Ponadto mięta zwiększa apetyt, poprawia krążenie krwi, zapobiega wymiotom i odświeża oddech.

Alergia a kocanka włoska

Najlepszym lekarstwem jest unikanie substancji uczulających lub zmiana środowiska. Można leż zażywać leki antyhistaminowe, by ograniczyć reakcję na alergeny. Najlepsze właściwości antyhistaminowe ma kocanka włoska, roślina, która zawiera silne substancje aktywne, blokujące wytwarzanie histaminy, a nie powodująca  prawie żadnych skutków ubocznych. Leczy alergię, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwutleniająco, leczy łuszczycę skóry i chroni wątrobę, skórę oraz sprzyja gojeniu się ran. Wystarczy szklanka naparu dziennie, by nastąpiła wyraźna poprawa. 

Król roślin Głóg (jedno i dwuszyjkowy, syberyjski, wschodni, pontyjski, dahurski, ałtajski)i

Głóg jest rośliną spożywczą i leczniczą z rodziny różowatych. Najbardziej wartościowy jest głóg syberyjski kwitnie w maju- czerwcu białymi lub różowymi kwiatami, owocuje od końca sierpnia jaskrawo czerwonymi owocami,które w lasach na dziko wiszą do samej ziemi dopóki nie zdziobią ich ptaki. Owoce głogu zawierają cholinę, acetylocholinę, kwasy organiczne, nienasycone kwasy tłuszczowe,garbniki, cukier, białka, kwas askorbinowy, amigdalinę, olejki eteryczne, witaminę C i A, sole magnezu i aluminium, sód, wapń, chlorki, węglany, siarczany, kwasy trójterpenowe, glukozyd eskulina, fitoncydy, flawonoidy. Głóg stosuje się przy zaburzeniach pracy serca, bezsenności, zawrotach głowy zadyszce, silnych wstrząsach nerwowych oraz przy osłabieniu organizmu spowodowanym przemęczeniem fizycznym i umysłowym oraz do jedzenia.

Macerowanie

Okazuje się, że świeże, delikatne dodatki roślinne wcale nie muszą długo leżakować w alkoholu, aby ten wchłonął zawarte w nich aktywne składniki w procesie tzw. maceracji. Produkt na bazie suszu potrzebuje najczęściej ok. 8 dni, aby składniki nasiąknęły do tego stopnia, by uwolnić do płynu z alkoholem wszystkie ważne pod względem medycznym substancje. Niegdyś takie składniki były pozostawione na długie tygodnie w alkoholu, aby się zmacerowały. Obecnie uważa się, że jeśli składniki aktywne nie zostały uwolnione po kilku godzinach lub dniach, to nie nastąpi to również nawet po kilku tygodniach. Wręcz przeciwnie, istnieje przekonanie, że im dłużej wartościowe składniki roślinne pozostają w alkoholu. tym bardziej tracą na swojej sile oddziaływania.

Liść klonu

Jednym z najpospolitszych drzew występujących w naszym kraju jest klon. Wyróżniamy miedzy innymi następujące gatunki klonów: Ginnala, tatarski, srebrzysty, polny (paklon), pospolity, jawor oraz będący symbolem flagi Kanady klon cukrowy. Liście klonów różnią się między sobą w zasadzie głównie wielkością, gdyż wszystkie posiadają dłoniasto-palczasty kształt z mniej lub bardziej powcinanymi i bardziej lub mniej ostro zakończonymi brzegami. Kwitnące wczesną wiosną kwiatostany klonów swym słodkim, delikatnym nektarem wabią owady zapylające min. pszczoły miodne (Apis melifera). Cechą charakterystyczną wszystkich liści klonów jest jesienią zmieniająca się barwa od zielonych, przez żółte, pomarańczowe, czerwone, po purpurowe, do prawie brunatnej.

Które wino lepsze?

Wino zarówno białe jak i czerwone zapobiega powstawaniu zakrzepów w żyłach i o wiele bardziej wychwytuje wolne rodniki, niż jakiekolwiek warzywa, owoce i ich soki. Ilość i jakość polifenoli zawartych w winach zależy od konkretnego rodzaju i szczepu winogron oraz sposobu ich fermentacji. Bardzo ważne jest również to w jakich beczkach wino dojrzewało. Bowiem garbniki zaliczane do fenoli występują w różnych ilościach w drewnie, z którego wykonane są beczki. 

Żywopłoty

Na żywopłoty nadaje się wiele gatunków roślin w zależności od miejsca lokalizacji i przeznaczenia danego żywopłotu. Jeśli zależy nam na gęstych, często ciętych, intensywnie formowanych żywopłotach, które dodatkowo chronią od wiatrów sadzimy liściaste drzewa w odpowiedniej więźbie i kilku rzędach tj. ligustry, wiązy, graby, buki, nawet leszczynę czy dęby. utrzymujące długo listowie na gałęziach.  Z krzewów idealne są derenie, berberysy, śnieguliczki, ostrokrzewy, tawuły.  Z iglastych gatunków świetnie nadają się  świerki pospolite, świerki serbskie lub modrzewie. Szczególnie ma to znaczenie w zimie, gdy zależy nam na osłonie od wiatrów. W przypadku tych ostatnich naprawdę roczne przyrosty są duże i dochodzą nawet do 1,5m. Doskonale sprawdza się cis pospolity, choina kanadyjska, żywotnik zachodni odm. “Smaragd’ lub Żywotnik złotokończysty. Z jałowców możemy polecić Jałowca irlandzkiego lub szwedzkiego, bądź wąskiego kolumnowego  Jałowca skalnego “Sky rocket’, które jednak z upływem czasu tacą na atrakcyjności. Idealne nadające się do formowania na niskie żywopłoty są bukszpany. Zadbany regularnie cięty żywopłot dłużej będzie nam służył i ładnie wyglądał.

Ogrody sensoryczne

Ogrody sensoryczne są specyficznym rodzajem ogrodów poprzez których kolor, zapach, kształt, dźwięk, formę można wyrazić wiele emocji, słów milcząc. Ktoś kto nie widzi, lub z poważną wadą wzroku, posługując się pozostałymi zmysłami np. wyraźniej czując woń kwiatów lub używając wyostrzonego słuchu odbiera i odczuwa ogród dobitniej, aniżeli wtedy, gdyby przebywał w takim zwykłym, typowym ogrodzie. Ogrody sensoryczne są niezwykłe, gdyż przemawiają do osób nacechowanymi pewnymi wadami, dysfunkcyjnych np. za pomocą szelestu płynącej wody, szumu liści działając silniej na wyobraźnię.

Choroby pszczół – szkodniki

Warroa destructor potocznie nazywany warozą jest bardzo pospolicie występującym w pasiekach, a jednocześnie groźnym, dość trudno do zwalczenia pasożytem, szkodnikiem bytującym w ulach na pszczołach, wyrządzający znaczne szkody całej rodzinie pszczelej. To niewielki  pajęczak wysysający limfę pszczelą, powodujący rany poprzez nakłucia w chitynowym ciele pszczoły, przez które wnikają do organizmu pszczoły chorobotwórcze grzyby, które wtórnie go  dodatkowo osłabiają. Jest trudny do zwalczenia.

Wycinka alpinistyczna drzew i ich pielęgnacja

Wycinka lub cięcia posuszu, formujące lub pielęgnacyjne drzew szczególnie cennych przyrodniczo i pod względem wieku, a także drzew rosnących w trudno dostępnych miejscach wymaga niezwykłej precyzji, umiejętności i doświadczenia w prowadzeniu takich prac. Każdy przypadek jest inny. Wymaga indywidualnego podejśc ia i wyposażenia w specjalistyczny sprzęt.

Zwierzęta zapadające w sen zimowy

Aktywność życiowa niektórych zwierząt zmienia się wraz ze zmianą pory roku, a przez to trybu ich życia. Kiedy dzień staje się coraz krótszy i coraz mniej światła zwierzęta mają do dyspozycji, równolegle hibernacja, stan pewnego uśpienia, letargu udziela się m.in.  niedźwiedziom brunatnym, borsukom, wiewiórkom, jeżom, susłom, mrówkom, lisom, nietoperzom. Zwalniają przemianę materii i zapadają w sen zimowy. Pozwala im to przetrwać najsurowsze warunki zimowe i mrozy. Dotyczy to również pszczoły miodnej. Dzięki temu mogą odpocząć, zregenerować siły, by z nastaniem wiosny zacząć intensywny rozwój.

Zrzucanie ciężkiego śniegu z roślin

Bywają takie zimy i tak intensywne opady nierzadko ciężkiego, mokrego śniegu, że zanim dojdzie do jego stopienia się, pokryte nim drzewa i krzewy zdążą się zdeformować, powyginać lub nawet złamać. Z tego też powodu powinniśmy profilaktycznie co jakiś czas przejść się po ogrodzie i nadmiar zalegającej pokrywy śnieżnej zrzucić, zmieść. Dotyczy to również  żywopłotów, które nie są regularnie cięte, czy formowane. Dochodzi wówczas to uginania i niekontrolowanej zmiany formy i pokroju całego nasadzenia. Takich korekt nieraz nie da się poprawić w ciągu następnego sezonu lub nawet kilku lat.

żurawki ogrodowe

Żurawki należą do bardzo mało wymagającej grupy roślin tj. bylin. Posadzone raz, co roku na wiosnę same wyrastają z ziemi, by cieszyć oko. Poza niewielkimi wymaganiami wilgotnościowymi, świetlnymi należy je minimum raz w roku zasilić nawozami organicznymi, wieloskładnikowymi, zawierającymi makro i mikroelementy, a po przymrozkach przyciąć nadziemną, zmrożoną część rośliny. Cechuje je wielobarwność liści, kształtów i kwiatów.

Trawy ozdobne

Trawy to niepozorne, ale jakże ozdobne, często niewielkie, ale i bardzo okazałe rośliny nadające swoisty charakter każdemu miejscu, czy to zakątkowi w ogrodzie, czy ekspozycji zaaranżowanej w trudno dostępnym terenie, przed obiektem hotelowym, na balkonie, na werandzie przed domem itd., oraz te, które występują na dziko, w lasach, na polach i innych naturalnych stanowiskach.

Obejmują 10 000 gatunków należących do ponad 600 różnych rodzajów i tworzą jedną z najliczniejszych rodzin w obrębie roślin kwiatowych.

Robaczki świętojańskie

Są to chrząszcze z rodziny świetlikowatych. Emitują światło tysiąckrotnie mniejsze od światła zapalonej świeczki. W Polsce gatunek ten to iskrzyk. Nazywamy je robaczkami świętojańskimi, które nocą są widoczne, bo przepięknie świecą. Samiczki nie potrafią latać, ale ich bladożółty odwłok sprawia, że wyglądają jak robaczki z ciałem pełnych światełek. Zaloty przypadają na 24 czerwca tj. dzień św. Jana Chrzciciela. Samice zaświecają się dopiero wtedy, gdy zobaczą nad sobą samczyka, który z resztą doskonale lata. Potem kopulują, samica składa jaja, z których wylęgają się bardzo żarłoczne larwy. Zjadają dużo większe od siebie ślimaki. Są wówczas tak pękate, że trawią je kilka dni, ucinając sobie drzemkę raz po raz. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 3 lat, a świecące dorosłe owady żyją tylko parę dni.

Apiterapia

Apiterapia jest jedną z dziedzin nauki zwanej pszczelarstwem. Oznacza to nic innego, jak tylko leczenie produktami pszczelimi. Leczy zarówno miód pszczeli, pyłek kwiatowy, pierzga, mleczko pszczele jak i propolis. Każdy z tych produktów pszczelich ma ściśle określone właściwości i zakres określonego działania. Jednakże szczególną uwagę należy zwrócić na leczenie ludzi jadem pszczelim, który umiejętnie i właściwie stosowany leczy tak poważne schorzenie jakim jest reumatyzm.

Symbioza mrówek z mszycami

Największe mrowisko jakie dotychczas znaleziono ma blisko 5 m średnicy. Chętnie łapią chrząszcze kornikowatych oraz ich larwy, by zanieść je do gniazda i nakarmić nimi potomstwo. Nazywane są “policją sanitarną” lasu i objęte są ścisłą ochroną. Mrówki potrzebują dużo słońca, by móc wiosną aktywnie żyć. Dlatego też wygrzewają się na zewnątrz mrowiska, by później wejść do środka i oddać tam ciepło. Żywią się również padliną, ale także cukrami wydalanymi przez mszyce.  Z tego dobrodziejstwa korzystają mrówki i dlatego zlizują słodkie odchody mszyc, stanowiące ich główne pożywienie.

Tajemnicze życie bobra (Castor fiber)

Bóbr jest ssakiem należącym do rzędu gryzoni, prowadzącym skryty, raczej nocny tryb życia. Jego aktywność w ciągu dnia trudno zaobserwować, gdyż jest niezwykle płochliwy, ale zarazem szybki w ucieczce. Dorosły osobnik waży do 30 kg, żyje do 30 lat. Okres godowy przypada na styczeń luty, ciąża trwa 106 dni, a na świat przychodzą dwa młode.

Dzięcioł

Dzięcioły są ptakami leśnymi, żywiącymi się owadami żerującymi w drewnie i pod korą drzew. Do wydobywania owadów mają szpiczaste i twarde dzioby, długi, kleisty język, częściowo zaopatrzony w haczyki. Dzięcioł wsuwa język do korytarzy larw, które przyklejają mu się do języka. Palce u nóg sprawiają, że dzięcioły wspinają się po pionowych pniach. Dwa palce wbijają się od przodu, a dwa od tyłu. Wyjątek stanowi dzięcioł trójpalczasty. Ogon posiada wyjątkowo sztywne pióra, którymi podpiera się o pień podczas kucia i w czasie odpoczynku. Nie potrafi schodzić głową w dół. Dzięcioły śpią w dziuplach w pozycji wiszącej. Ich lot ma falistą linię.

Miody pszczele nektarowe. Wrzosowy

jako jeden z nielicznych miodów posiada w swoim składzie olejki eteryczne, pochodzące z kwitnących kwiatów krzewinek wrzosów. Jest bardzo esencjonalny i ma silny, naturalny, niezwykle przyjemny zapach wrzosu, ma barwę bursztynową, aż po ciemnobrunatną, z uwagi na galaretowatą konsystencję.

Miód pszczeli nektarowy. Spadziowy

Miód spadziowy wytwarzany jest z zebranej przez pszczoły miodne, ze spadzi czyli lepkiej, słodkiej wydzieliny mszyc czerwców i koliszek, czyli owadów żywiących się sokami roślin. Ma barwę ciemną, po szaro zieloną, brunatnawą do prawie czarnej. Posiada żywiczny aromat i łagodny smak. Bogaty jest w olejki eteryczne, makro i mikro elementy oraz związki mineralne, kwasy organiczne, enzymy i substancje o działaniu antybiotycznym działa przeciw zapalnie, wyksztuśnie, chroni przed przeziębieniami, grypa i zapaleniem płuc. Chroni układ krwionośny i serce. Leczy nerwice, zaparcia, biegunki oraz dolne drogi oddechowe. Rekonwalescenci szybko wracają do zdrowia.

Miody pszczele nektarowe. Gryczany

Miód gryczany powstaje z nektaru zebranego przez pszczoły z drobnych kwiatów gryki. Miód ten w stanie płynnym ma barwę jasno brunatną z czerwonawym odcieniem. Gdy skrystalizuje, robi się jaśniejszy i ma barwę od ciemno herbacianej do jasno brązowej. Ma charakterystyczny, ostry, niezwykle esencjonalny, goryczkowaty smak gryki. Polecany jest szczególnie jako dodatek do wyrobu pierników oraz sporządzania trunków np. miody pitne, piwa i wina z dodatkiem tego właśnie miodu.

Miody pszczele nektarowe. Wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy jest wytwarzany z nektaru różnorakich gatunków roślin, które w danym miejscu i czasie kwitną. Jest koloru jasno złotego, przez ciemno kasztanowy do brunatnego. Ma łagodny słodki smak. Lubią go szczególnie dzieci, polecany jest również dla alergików, osób osłabionych psychicznie i fizycznie oraz mających problemy kardiologiczne i naczyniowe. Mód ten posiada wysoką zawartość cukrów prostych (glukoza i fruktoza), przez co jest łatwo przyswajalny przez organizm. Oczyszcza wątrobę, zapobiega grypie i przeziębieniom, jest bardzo odżywczy, dzięki czemu chroni nas przed chorobami dolnych dróg oddechowych.

Pasieka ApiEwi. Miody

Pasieka ApiEwi zajmuje się pozyskiwaniem miodów i innych produktów pszczelich z czystych ekologicznie terenów, położonych możliwie blisko lokalizacji pasieki. Ule pasieki ApiEwi stacjonują w dzielnicy Bielska-Białej, u podnóża Góry Szyndzielnia i Stoku Dębowca.

Miody pszczele nektarowe. Rzepakowy

Miód rzepakowy to jeden w pierwszych miodów, które pszczoły zbierają po zimie. Jest niezwykle delikatny, a dzięki dużej zawartości glukozy, niezwykle szybko ulega krystalizacji. Ma barwę jasno żółtą do białawej (podobny do smalcu), konsystencji kremowej. Smak słodki i zapach nie wyróżniający się szczególnie. W miodzie rzepakowym podobnie jak w nektarze, który pochodzi z kwiatów ogromnych pól rzepaku, znajdują się olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, makro i mikro elementy, witaminy z gruby B, K i C, kumaryny, saponiny oraz alkaloidy.

Zwiastuny wiosny

Kiedy topnieją lody i zima przestaje nas trzymać w okowach lodu pierwsze ciepłe promyki słońca sprawiają że na świat wychodzą z ziemi i zaczynają na nas patrzeć pierwsze zwiastuny wiosny. Są nimi nie pozorne ale jakże urocze kwiaty. Większość z nich jest objęta  ścisłą ochroną gatunkową roślin. Należą do nich przylaszczka pospolita, śnieżyca przebiśnieg, śnieżyczka wiosenna, krokusy, zawilce, ziarnopłon wiosenny, śledziennica skrętolistna, sasanka, podbiał, szafirek, narcyzy, żonkile i wiele innych.

Miody pszczele nektarowe. Akacjowy

Miód akacjowy zbierany jest przez pszczoły w okresie kwitnienia robinii akacjowej. Miód płynny ma barwę od jasno słomkowej, przez kremowo żółtą do prawie białej po skrystalizowaniu. Krystalizuje najwolniej z wszystkich miodów nektarowych, gdyż zawiera najwięcej fruktozy. Posiada bardzo delikatny aromat oraz subtelny, niezwykle słodki smak. Cieszy się szczególnym powodzeniem u dzieci. Jest miodem wiosennym, bogatym w cukry proste, przez co jest niezwykle łatwo i szybko przyswajalny przez organizm.

Miody pszczele nektarowe. Lipowy

Miód lipowy powstaje z nektaru zebranego przez pszczoły miodne, z drzew lipy, głownie drobnolistnej. Ma barwę jasno bursztynową do złotej. Posiada wyraźny zapach kwiatów lipy oraz lekko ostry smak.  Zawiera duże ilości olejków eterycznych, niszczy drobnoustroje chorobotwórcze w górnych drogach oddechowych i dzięki temu stosowany jest podczas leczenia stanów zapalnych górnych dróg oddechowych oraz grypy. Miód ten posiada właściwości przeciwgorączkowe i uspakajające. 

Salamandra plamista

Salamandra plamista to masywna, niezgrabna salamandra z szeroką głową, okrągłym pyszczkiem, wypukłych, ciemnych oczach i krótkich kończynach, zakończonych z przodu czterema, a z tyłu pięcioma krótkimi, grubymi palcami. Ogon ma zaokrąglony. Środkiem grzbietu biegną dwa rzędy porów gruczołowych, a po bokach ciała rząd brodawek, oddzielonych od siebie poprzecznymi zwężeniami ciała. Barwa ciała to błyszcząca czerń, na przemian z  intensywnie żółtymi plamami lub pasami.

Jak to się dzieje, że wieje wiatr?

Wiatr to ruch powietrza, powstający na skutek różnicy ciśnień w dwóch sąsiadujących ze sobą ośrodkach np. po dwóch stronach masywu górskiego lub stoku. Wiejący wiatr powstaje po to, by wyrównać, wyeliminować różnice tych ciśnień. Zazwyczaj dzieje się tak, że, gdy już wiatr się uspokoi, zaczyna padać deszcz. Wiatry wieją okresowo, w zależności od aktualnie panującej pory roku. Zdarza się, że np. w zimie i w górach wieją ciepłe wiatry tzw. halne, a w lecie napływają do nas chłodne masy powietrza. Mamy wiatry  monsunowe, zwrotnikowe, niosące spore ilości deszczu z nad Atlantyku, a także upalne suche wiatry, strefy równikowej i kontynentalne. 

Dlaczego trawa jest zielona???

Dzięki zielonemu barwnikowi chlorofilowi, który znajduje się w źdźbłach trawy, trawa jest zielona. W procesie fotosyntezy na skutek zmian biochemicznych następuje odbicie zielonego światła dzięki temu jest ono widziany dla naszych oczu.

Wiosenne bielenie pni

Jednym z zabiegów pielęgnacyjnych drzew jest bielenie pni. Z uwagi, iż po roztopach zimowych, wczesną wiosną słońce mocno operuje, ciemne pnie drzew przyciągają intensywne promienie słoneczne. Kora drzew nagrzewając się pochłania ciepło i pęka. W ten sposób powstają rany i pęknięcia na granicy kora i drewno w pniu, dając drogę wejścia chorobotwórczym grzybom i bakteriom, powodującym zgniliznę i powolne zamieranie całego drzewa.

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)

Czosnek niedźwiedzi jest objęty ścisłą ochrona gatunkową roślin. Jego intensywny zapach spotykany jest szczególnie w lasach i remizkach śródpolnych i tak pachnie, że nie sposób przejść koło niego obojętnie. Posiada wiele wartości odżywczych, dużo żelaza, stosowany w kuchni, zamiennie z czosnkiem w ząbkach jest dodawany do jajecznicy, serów i innych potraw. Można go jeść na świeżo, mrożony lub suszony. Na dzikich stanowiskach pojawia się już na początku kwietnia, ale nie wolno go wykopywać ani zrywać. Na szczęście spore sadzonki czosnku niedźwiedziego można nabyć w sklepach ogrodniczych i posadzić na grządce lub na stałe stanowisko do ogrodu. Z wyglądu jest podobny do konwalii majowej. Jesienią jego liście więdną, marzną, ale wiosna wyrastają z ziemi na nowo.

Mech płonnik

Najpospolitszym mchem pokrywającym ściółkę leśną, rosnącym na kamieniach, drzewach, zacienionych, starych murach, na terenach podmokłych i bagiennych jest mech płonnik. W okresie kiedy z puszek nasiennych wysiewają się nasiona, mech się rozmnaża. Mech jest wskaźnikiem zakwaszonego podłoża, co w naturze, lesie jest bardzo korzystne, gdyż w ściółce leśnej umożliwia rozwój różnych organizmów tj. np. grzyby. W czasie obfitych opadów mchy wchłaniają nadmiar wilgoci jak gąbka, przeciwdziałając w ten sposób erozji wodnej gleby.

Bluszcz wiecznie zielony

Bluszcz wiecznie zielony jak sama nazwa skazuje należy do roślin, których liście są zielone nawet w zimie, a przez to odporne na mrozy. Bluszcz pospolity jako roślina rosnąca w stanie dzikim porasta mury, ogrodzenia, a także drzewa i krzewy, które stanowią jego podporę. Silne korzenie czepne są w stanie pionowo wspinać się po różnych konstrukcjach często wrastając w nie na głębokość kilku centymetrów. W hodowli szklarniowej jako roślina ozdobna posiada wiele odmian różniących się między sobą wielkością, barwą i kształtem liści. Pędy przyrastają nierzadko do kilku metrów rocznie. Są to rośliny nie wymagające w uprawie pod względem, światła, wody, gleby i substancji odżywczych. Nadają się do wnętrz, jako roślina ozdobna na balkony, do ogrodów, parków itp.

Dzik jest dziki…

Okres godowy dzików to huczka. Po trzech miesiącach trzech tygodniach i trzech dniach przychodzą na świat młode prosięta w paski (pasiaki). Samica locha opiekuje się nimi troskliwie. Roczne dziki to warchlaki nieco starsze przelatki, dwulatki to wycinki, kilkuletnie samce to odyńce. Stara locha prowadząca watahę to samura. W gwarze myśliwskiej nogi dzika to biegi zakończone rapetami, ogon to chwost, ryj to gwizd zakończony tabakierą. Oręż u dzika stanowią kły za pomocą których dziki rozcierają pokarm oraz bronią się.

Ciężki żywot trutnia

Pszczoły z natury są bardzo opiekuńcze, ale też bardzo racjonalne.W ich naturze nie leży pozbywanie się członków roju, jednakże logika i zdrowy rozsądek nakazuje im już pod koniec lata pozbywać się swoich samców, by ograniczyć ilość darmozjadów, tym samym zwiększając sobie szanse na spokojne przetrwanie nawet długiej zimy. Trutnie bez żądła obijają się przez całą wiosnę i lato po ulu, nie zbierają pyłków, nie odparowują nadmiaru wody z nektaru, nie karmią larw pszczelich, nie wypacają wosku do budowy plastra, nie są strażnikami roju itp.

Kwiaty w sypialni

W sypialni pożądane są te gatunki roślin, kwiatów, głównie doniczkowych, które wytwarzają spore ilości tlenu, zwłaszcza nocą podczas snu. Należą do nich m.in. wszelkie odmiany paproci, skrzydłokwiat i sansewieria.

Sansewieria pochodzi z Afryki lub Azji. Jako roślina doniczkowa jest znana z łatwej pielęgnacji, jest mało wymagająca oraz bardzo efektowna, a na dodatek łatwa w rozmnażaniu. Zwana jest językiem teściowej. Ma sztywne, ostro zakończone, sztyletowate, grube łodygi, przypominające miecze.

Podlewanie roślin zimą

Zjawisko tzw. suszy fizjologicznej roślin, zwłaszcza wczesną wiosną, gdy zaczyna się wegetacja, a zmarznięta gleba nie zdążyła się jeszcze rozmrozić, może świeżo posadzone, młode rośliny narazić na wyschnięcie z powodu niedostępności wody w podłożu. Aby zatem przeciwdziałać temu niebezpiecznemu zjawisku tj. usychania roślin, pomimo wody w pobliżu roślin, tylko ze niedostępnej dla nich, bo zamarzniętej, należy je obficie podlewać.

Zając-szarak

Zając występuje dość pospolicie w Polsce ma szare umaszczenie, jest dość płochliwy, biega do 60km/h. Okres godowy to parkoty odbywające się dwa razy do roku. Młode nazywane są marczakami lub nazimkami dlatego że kocą się w marcu i jesienią. W gwarze myśliwskiej skóra zająca to turzyca, oczy to bałuchy, blaski lub trzeszcze, uszy to słuchy a ogon to omyk, nogi to skoki. Zimuje w ziemiankach lub pod wykrotami drzew. żywi się roślinnością zielną i warzywami, żyje kilka lat. Waży do 7kg.

Huba drzewna

Huba drzewna należy do wielu bardzo ozdobnych form trujących grzybów, które rozkładają martwe drewno w lesie. Niektóre z nich pasożytują na zdrowych drzewach, jednak należy to do rzadkości. Owocniki tych grzybów występują pojedynczo lub rosną w skupiskach na pniach, gałęziach, najczęściej z boku jak np. pniarek obrzeżony. Są w stanie nawet przetrwać łagodną zimę, ale większość z nich żyje od kilku miesięcy do roku, a potem zanika. Ciekawostką jest fakt, iż prowadzi się badania naukowe w kierunku zastosowania huby do leczenia nowotworów.

Pielęgnacja trawników-wertykulacja i aeracja trawników

Pielęgnacja trawników. Jednym z podstawowych zabiegów dbania o właściwy wygląd i prawidłowy wzrost trawników jest ich koszenie. Im częściej w sezonie kosimy trawniki,  tym darń wygląda lepiej, podziemna część trawnika łatwiej i szybciej się rozrasta. Proces ten wspomaga właściwe podlewanie trawnika, szczególnie w okresach suszy oraz  odpowiednie nawożenie.

Szafran-krokus

Szafran uchodzi za jedną z najdroższych przypraw kuchennych. Na zebranie 1 kg pyłku przyprawy potrzeba 150 tys. kwiatów szafranu uprawnego. Jest niezwykle aromatyczna stosowana do potraw słodkich jak i wytrawnych. Z uwagi na jej ograniczoną ilość występowania w przyrodzie jest bardzo droga i ceniona. Z powodu intensywnego zabarwienia służy również do farbowania potraw tj. ryżu, makaronu, sosów, oraz owoców. Stosowany był jako afrodyzjak przez Asyryjczyków, Fenicjan, Greków, Arabów,  a nawet  Brytyjczyków.

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele nazywane jest eliksirem życia. W ulu to najwartościowsza i najcenniejsza substancja która wytwarzają pszczoły jako wydzielina ich ślinianek. Ma barwę białawą, kremową do żółtawej. Jest niezwykle bogata w substancje odżywcze. Mleczkiem pszczelim karmione są kilku dniowe larwy pszczele oraz królowa matka przez całe swoje życie. Dzięki temu właśnie żyje nawet do 5 lat, podczas gdy zwykła pszczoła robotnica od ok. 2 tygodni do pół roku. Ma silne właściwości odżywcze, odmładzające, rewitalizujące szybko przywraca rekonwalescentów do zdrowia.

Zioła na balkonie

Wszędzie tam, gdzie jest mało miejsca, szczególnie na miejskich balkonach, a chce się połączyć przyjemne z pożytecznym, zamiast kwiatów można do skrzynek posadzić zioła, które oprócz zapachu wykorzystamy również w kuchni. Z powodzeniem w warunkach amatorskich możemy hodować: miętę, melisę, tymianek, oregano, szałwię oraz odstraszającego komary plectrantusa.

Systemy korzeniowe drzew

Wśród drzew wyróżniamy następujące rodzaje systemów korzeniowych: palowy, wiązkowy, sercowaty i płaski.

Palowy– sosna,dąb,jesion

Sercowaty– jodła

Wiązkowy– jarzębina, brzoza, wiąz

Płaski– świerk

Widać je po wykrotach, które powstają przy silnie wiejących wiatrach.Jeśli jednak np.Sosna czy dąb zostały posadzone na suchych piaszczystych glebach to ich system korzeniowy musi sięgać głęboko pod ziemią położonych pokładów wody i wówczas jest rozbudowany wyjątkowo w głąb. 

Narośla na pniach drzew

Mają różny kolor, kształt i wielkość. Pojawiają się na różnych wysokościach pni. Są to najczęściej guzy, raki lub inne formy nieprawidłowego wzrostu, które powstają na skutek uszkodzenia kory lub wnikania w te miejsca grzybów patogenicznych. Drzewo zabliźniając rany wytwarza tkankę kallusową, która jednak nigdy już tak dokładnie nie wygoi tego uszkodzenia i dlatego powstają takie zmiany.Drzewa cierpią z tego powodu i szybciej zamierają z powodu brunatnej zgnilizny drewna.

Cis pospolity (Taxus baccata)

Jest rośliną wiecznie zieloną. Należy do niskich drzew lub krzewów o wolnym wzroście. Osiąga wiek nawet do 1000 lat. Jej korzenie, łodygi, igły i nasiona są silnie trujące, za wyjątkiem mięsistych, czerwonych osnówek o lepkim,  słodkawym smaku.

Żabka. Rzekotka drzewna

Była sobie żabka mała... Rzekotka drzewna. Jest to wyjątkowo urodziwa, śliczna, malutka żabka, objęta ścisłą ochroną prawną. W przyrodzie występuje niezwykle rzadko, tylko w czystych ekologicznie terenach. Na końcach palców każdego odnóża posiada tzw. przylgi, okrągłe, lepkie kuleczki, dzięki którym niezwykle zwinnie i sprawnie wspina się po stromych nawet płaskich ścianach budynków. Bardzo polecam przyjrzeć jej się z bliska.

Funkia (hosta)

Funkia (hosta) tworzy kępy wys.do 60cm. Liście ciemnozielonym  szerokim, kremowobiałym bardzo wyrazistym brzegiem, niezależnie od warunków świetlnych.Pędy kwiatostanowe wys.75cm , kwiaty biało lawendowe, funkia wymaga żyznej gleby, przepuszczalnej, najładniej wygląda w obsadach ogrodowych tworzących niewielkie kępy.

Różnice między trutniem a pszczołą robotnicą

Truteń to samiec pszczoły miodnej.Wygryza się z komórki plastra tzw.trutowej w 21 dniu od złożenia jaja przez matkę pszczelą. Nie posiada żądła, w ulu pełni rolę rozrodczą zapładnia matkę pszczelą swoim nasieniem, żyje do ok. pół roku. Ma owalną, krępą budowę ciała. Żywi się nektarem i pyłkiem kwiatowym.

Pszczoła robotnica to niezapłodniona samica pszczoły miodnej. Wygryza się z komórki plastra tzw. pszczelej w 16 dniu od złożenia jaja przez matkę pszczelą. 

Oczar wirginijski

Oczar wirginijski jako ciekawostka florystyczna jest jedną z nielicznych roślin kwitnących w środku zimy.

Szyszkowanie drzew

Obfite pojawienie się szyszek, szczególnie głównie na dużych okazach drzew jest objawem przygotowania się do zimowego spoczynku drzew jak również chęcią (wyprodukowania) jak największej ilości nasion do wydania następnych pokoleń drzew. Świadczy to też o ich dobrej kondycji i zdrowotności. Te wyhodowane w ostrych warunkach środowiskowych posiadają najwartościowsze cechy genetyczne.

Miód, pyłek pszczeli, prezent świąteczny

Pasieka ApiEwi Bartniczka Beskidzka poleca produkty pszczele, prezenty okolicznościowe oraz świąteczne.

Kompostownik, kompost

Odpady zielone powstające w ogrodzie zagospodarowujemy urządzając kompostownik. Z materii organicznej uzyskujemy naturalny nawóz jak i ziemię do użyźniania gleby. Do kompostowania przeznaczamy skoszoną trawę, obierki z warzyw i owoców (bez cytrusów) chwasty bez nasion, rozgniecione skorupki jajek, rozdrobnione gałęzie po cieciu drzew i krzewów, fusy z herbaty, kawy, słoma, kora, trociny, liście opadłe z drzew itp.

Propolis pszczeli

Propolis pszczeli choć niedocenianym,to  wprost fantastycznym fenomenalnym, kolejnym produktem pszczelim jest propolis. Na nasz organizm działa odkażająco, bakterio i grzybobójczo, a w ulu dla pszczół stanowi jedyny i bardzo skuteczny antybiotyk. Stosujemy go zewnętrznie w postaci maści na skaleczenia, uderzenia, ugryzienia,  ukąszenia, nawet do leczenia trudno gojących się ran, po zabiegach lub u osób z cukrzycą.

Brzozy zimą

Pierwsze tegoroczne oblicze zimy w postaci romantycznych brzóz  skrzących się w śnieżnej pościeli białego puchu.

Konserwacja kosiarek i kos spalinowych

Konserwacja kosiarek i kos spalinowych; Kosiarka jest niezbędnym narzędziem każdego gospodarza domu oraz ogrodnika, a więc trzeba o nią dbać. Przed przystąpieniem do przeglądu technicznego kosiarki, pamiętajmy o zdjęciu fajki ze świecy zapłonowej, ponieważ przy pracach mechanicznych w każdej chwili może zostać uruchomiony silnik.

Magnolia

Magnolia To średniej wielkości drzewo o pokroju piramidalnym. Rośnie w miarę szybko. Duże, ozdobne, intensywnie pachnące kwiaty pojawiają się wczesną wiosną jeszcze przed rozwojem liści.

Nalewka na zgagę

Nalewka na zgagę.  potrzebujesz; 0,1kg  suszonej mięty pieprzowej, 0,5l wódki 70% lub spirytusu

Przesyp suszoną miętę do butelki z ciemnego szkła. Zalej wódką/spirytusem,zamknij i dobrze potrząśnij.Odstaw na tydzień  ciemne miejsce, pamiętając żeby od czasu do czasu przemieszać nalewkę. Gotowy specyfik przefiltruj przez podwójną warstwę gazy i przelej do odpowiedniej flaszki.Popijaj 10-20 kropel codziennie po 3 razy 😉

Świerk białobok (Picea pungens)

Świerk białobok (Picea pungens) Wyjątkowo ozdobny świerk o powolnym wzroście. W wieku 10lat osiąga maksymalnie do 2 m wysokości.

Bez lilak (Syringa vulgaris)

Bez lilak (Syringa vulgaris) jest to duży krzew osiągający wysokość od 4 do 7m. Roślina ta pięknie kwitnie, jeszcze ładniej pachnie. Kwiaty zebrane  w podłużne kiście, długości od 15-30 cm.

Jarzębina pospolita (Sorbus aucuparia)

Jarzębina pospolita (Sorbus aucuparia) drzewo ozdobne,  średniej wielkości, w młodości stosunkowo szybko rośnie osiągając docelowo do 10-15m wysokości i 4-6m szerokości. Kwitnie na biało od maja do czerwca, owoce zebrane w baldachogrona są dekoracyjne i jadalne, w jesieni czerwone, stanowią w zimie pożywienie dla ptaków

Świerk pospolity – Picea abies w odmianie ‘Virgata’ Wężowy

Świerk pospolity – Picea abies w odmianie ‘Virgata’ Wężowy polecany do dużych ogrodów jako ciekawostka w postaci soliterów.W wieku 30 lat wysokość ok 15 m.Świerk wężowy ma przeciętne wymagania glebowe, preferuje jednak umiarkowanie wilgotne i lekko kwaśne gleby. Rośnie dobrze zarówno w słonecznych miejscach jak i w cieniu

Sosna (Pinus mugo)”Winter Gold”

Sosna (Pinus mugo)”Winter Gold” karłowa krzaczasta forma sosny koloru zielonego a w zimie igły przebarwiają się na kolor złotożółty.Sosenka ta osiąga wzrost po 10 latach około 0,5m wysokości przy 1m szerokości.Szczególnie polecana do małych ogrodów i na wrzosowiska.

Sosna czarna

Sosna czarna rośnie szybko tworzy szerokie korony.Jest bardzo gęsta dorasta po 30 latach do 9-10m wysokości.Kora dorosłych drzew wygląda na spękaną igły ciemnozielone, sztywne.Nadaje się do dużych ogrodów lub jako pojedyncze drzewo w ogrodzie lub na terenach przemysłowych. Wymaga dużo światła

Rośliny miododajne z pasieki ApiEwi

Aby wzbogacić nasze (pastwisko) dla pszczół w naszej pasiece ApiEwi Bartniczka Beskidzka  sadzimy różnorakie wydajne pod względem miodowym rośliny.Zwiększają różnorodność produkowanych miodów jak i bogactwo pszczelego pyłku kwiatowego należą do nich m.in. 

Kora sosnowa

Kora sosnowa  to jeden z najczęściej stosowanych materiałów do ściółkowania ziemi pod roślinami i między rabatami iglastymi,wrzosowatymi i azaliowatymi. Ponad to zapobiega nadmiernemu parowaniu wody z gruntu w okresach suszy , a także ogranicza rozwój chwastów.

 

Pyłek kwiatowy-pszczeli

Pyłek pszczeli to naturalny produkt zebrany przez pszczoły miodne z różnych kwiatów drzew i krzewów, zwany chlebem w ulu. Zawiera ponad 260 czynnych aktywnych związków w tm minerały makro i mikro elementów, witaminy, enzymy działają wzmacniająco na osłabiony organizm, podnoszą odporność organizmu i regulują ciśnienie oraz poziom cholesterolu w krwi

Zabezpieczanie pni drzew…

Chroniąc przed mechanicznymi uszkodzeniami (koszenie,ogryzanie przez psy,zające, sarny)  pnie drzew, zakładamy na nie samo zwijające się plastikowe lub druciane osłonki na dowolną wysokość. Jest to zabieg tani i bardzo skuteczny. Polecam na działkę i do ogrodów przydomowych, a także zagospodarowując tereny zielone wokół obiektów przemysłowych.Osłonki te wyglądaną estetycznie i są bardzo tanie