Alergia a kocanka włoska

Najlepszym lekarstwem jest unikanie substancji uczulających lub zmiana środowiska. Można leż zażywać leki antyhistaminowe, by ograniczyć reakcję na alergeny. Najlepsze właściwości antyhistaminowe ma kocanka włoska, roślina, która zawiera silne substancje aktywne, blokujące wytwarzanie histaminy, a nie powodująca  prawie żadnych skutków ubocznych. Leczy alergię, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwutleniająco, leczy łuszczycę skóry i chroni wątrobę, skórę oraz sprzyja gojeniu się ran. Wystarczy szklanka naparu dziennie, by nastąpiła wyraźna poprawa. Z kocanki wykorzystuje się głównie żółte kwiaty o intensywnym aromacie curry. Pochodzi z Europy Południowej i Środkowej. Uprawiana jest na Wyspach Kanaryjskich. Flawonoidy, floroglucyny, acetofenony to substancje czynne kocanki, które są naturalnym środkiem oczyszczającym organizm, obniżającym poziom cholesterolu, działającym moczopędnie, wykrztuśnie i wspomagającym trawienie. Kocanka w formie kompresów łagodzi również zapalenie oczu. Odwary z kocanki zmniejszają ryzyko wystąpienia przeziębień, zapalenia oskrzeli, zatok, migdałków, spojówek, atopowego zapalenia skóry oraz kataru i wyprysków. Inhalacja z kocanki stosuje się do zwalczania alergii górnych dróg oddechowych. Kocanki nie powinny stosować kobiety w ciąży, karmiące, osoby z kamicą pęcherzyka żółciowego lub zatorami w drogach żółciowych.