Które wino lepsze?

Wino zarówno białe jak i czerwone zapobiega powstawaniu zakrzepów w żyłach i o wiele bardziej wychwytuje wolne rodniki, niż jakiekolwiek warzywa, owoce i ich soki. Ilość i jakość polifenoli zawartych w winach zależy od konkretnego rodzaju i szczepu winogron oraz sposobu ich fermentacji. Bardzo ważne jest również to w jakich beczkach wino dojrzewało. Bowiem garbniki zaliczane do fenoli występują w różnych ilościach w drewnie, z którego wykonane są beczki. W Niemczech jest to zwykle dąb, w krajach południowych kasztan lub robinia. Podczas leżakowania wino stopniowo wchłania substancje zawarte w drewnie. Wyjątkowo dużo substancji ochronnych o pozytywnym wpływie na naczynia krwionośne jest ciemne wino wytrawne o nazwie Cuvee Charles de Batz, wyprodukowane z winogron tannat ,uprawianych w Gaskonii we Francji. Zawarte w nim polifenole blokują w naszym organiźmie produkcje hormonu odpowiadającego za zwężanie się naczyń krwionośnych.