Miody pszczele nektarowe. Gryczany

Miód gryczany powstaje z nektaru zebranego przez pszczoły z drobnych kwiatów gryki. Miód ten w stanie płynnym ma barwę jasno brunatną z czerwonawym odcieniem. Gdy skrystalizuje, robi się jaśniejszy i ma barwę od ciemno herbacianej do jasno brązowej. Ma charakterystyczny, ostry, niezwykle esencjonalny, goryczkowaty smak gryki. Polecany jest szczególnie jako dodatek do wyrobu pierników oraz sporządzania trunków np. miody pitne, piwa i wina z dodatkiem tego właśnie miodu. Polecany jest szczególnie przy anemii (niedokrwistości), gdyż jako jedyny z miodów w swoim składzie zawiera żelazo. Działa odtruwająco na wątrobę. Zapobiega miażdżycy i schorzeniom układu krążenia. Leczy nerwicę serca i żołądka. Polecany jest chorym w okresie rekonwalescencji. Poprawia słuch, wzrok, pamięć oraz stosowany jest w szeroko pojętej profilaktyce przeciwnowotworowej.