Miody pszczele nektarowe. Akacjowy

Miód akacjowy zbierany jest przez pszczoły w okresie kwitnienia robinii akacjowej. Miód płynny ma barwę od jasno słomkowej, przez kremowo żółtą do prawie białej po skrystalizowaniu. Krystalizuje najwolniej z wszystkich miodów nektarowych, gdyż zawiera najwięcej fruktozy. Posiada bardzo delikatny aromat oraz subtelny, niezwykle słodki smak. Cieszy się szczególnym powodzeniem u dzieci. Jest miodem wiosennym, bogatym w cukry proste, przez co jest niezwykle łatwo i szybko przyswajalny przez organizm. Niezwykle szybko regeneruje nasz organizm, dlatego też jest polecany w stanach zmęczenia fizycznego i umysłowego. Z uwagi na kremową konsystencję polecany jest do przyrządzania wielu potraw i słodkich deserów.Wspomaga leczenia nerek i układu moczowego. Zalecany jest przy przeziębieniach, grypie, zaburzeniach układu pokarmowego oraz w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.