Miody pszczele nektarowe. Rzepakowy

Miód rzepakowy to jeden w pierwszych miodów, które pszczoły zbierają po zimie. Jest niezwykle delikatny, a dzięki dużej zawartości glukozy, niezwykle szybko ulega krystalizacji. Ma barwę jasno żółtą do białawej (podobny do smalcu), konsystencji kremowej. Smak słodki i zapach nie wyróżniający się szczególnie. W miodzie rzepakowym podobnie jak w nektarze, który pochodzi z kwiatów ogromnych pól rzepaku, znajdują się olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, makro i mikro elementy, witaminy z gruby B, K i C, kumaryny, saponiny oraz alkaloidy. Miód rzepakowy jest niezwykle popularny i ma szerokie zastosowaniem w żywieniu i lecznictwie. Zawiera głównie cukry proste, przez co jest łatwo przyswajalny przez organizm i dlatego też w stanach osłabienia regeneruje i odżywia nasz organizm. Miód rzepakowy leczy wątrobę i drogi żółciowe. Polecany jest w chorobach serca i układu krążenia. Skutecznie odtruwa nasz organizm.