Miody pszczele nektarowe. Wrzosowy

jako jeden z nielicznych miodów posiada w swoim składzie olejki eteryczne, pochodzące z kwitnących kwiatów krzewinek wrzosów. Jest bardzo esencjonalny i ma silny, naturalny, niezwykle przyjemny zapach wrzosu, ma barwę bursztynową, aż po ciemnobrunatną, z uwagi na galaretowatą konsystencję. Jest go bardzo trudno wyjąć z komórek plastra miodu. Ma bardzo przyjemny, niezbyt słodki, dość ostry i szlachetnie gorzkawy smak. Miód wrzosowy posiada kilkadziesiąt łatwo przyswajalnych przez organizm biopierwiastków. Działa antyseptycznie, leczy choroby oczu, serca, układu pokarmowego, nerek, dróg moczowych, jelit, żołądka, gardła oraz gruczołu krokowego (prostaty). Doskonale sprawdza się przy przeziębieniach i grypie. Jest niezwykle ceniony ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnego żelaza, wit. A , B, B6, PP. Działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie.